Den västerländska rapporteringen om Aleppo har det senaste halvåret minst sagt varit en cirkus. En riktig freakshow. Sen blev det plötsligt tyst. Hashtagsen #AleppoIsBurning #StandWithAleppo etc slutade att synas, massakern som tydligen utförts av Syriens armé följdes aldrig upp och de vita hjälmarna försvann spårlöst utan att någon som kom ut från östra Aleppo sett till dem. För det är det som är problemet här. Människor kommer ut levande från östra Aleppo. Och berättar sina historier. Dessa historier är raka motsatsen till vad våra massmedier berättat för oss – om de moderata rebellerna som kämpat för frihet och revolution och om den syriska armén som hänsynslöst slaktat allt som rört sig. Senare i detta inlägg ska jag länka till vittnesmål från östra Aleppo.
Igår sändes  Cecilia Uddéns snyftrapport angående Aleppo på P1 i Sveriges Radio.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/826845?programid=2946
Det sorgligaste för Cecilia verkar vara att hon blev utkastad från Syrien, inte att människor i Syrien lider av ett fruktansvärt krig där hon själv faktiskt spelar en stor roll i lidandet. Japp Cecilia, även du har blod på dina händer. För utan denna propagandamegafon för terroristerna som pågått sedan krigets början så hade vi för länge sedan sett ett slut på detta vansinne.
Cecilia Uddén kommer som så många andra västerländska journalister såhär i efterhand med lite självrannsakan. ”Eh hoppsan våra källor kanske var terrorist propagandister och allt kanske var fake, men vad skulle vi göra då???”
Hon erkänner alltså att hela västvärldens stora mediers enda källor kan ha varit terroristernas egna propagandister.
För de ”aktivister” hon nämner är nämligen dessa:
Bilal Abdul Kareem, https://willyloman.wordpress.com/2016/12/22/why-hasnt-president-peace-prize-killed-al-qaeda-sympathizer-and-spokesman-bilal-abdul-kareem-with-a-drone-strike/
Lina Shamy http://21stcenturywire.com/2016/12/18/the-last-clown-in-aleppo-mr-alhamdo-does-bad-monty-python-for-al-jazeera-and-cnn/ (I denna länk skrivs det om alla nämnda)
Och lilla flickan Bana Alabed som exploaterats å det grövsta. http://21stcenturywire.com/2016/11/29/child-exploitation-who-is-bana-of-aleppo/
I länkarna finns information om varför dessa inte är trovärdiga eller pålitliga källor.

Resten av programmet ägnar hon åt att ge ”röst åt syrier” innan hon blev utkastad. Det blev två personer i Syrien. En affärsman som säger emot hennes egen bild av kriget med att det var bättre förr. Han vill bara att allt ska bli som vanligt igen och att hans underklädesaffärer ska blomstra. Sen spånar hon iväg och pratar om underkläder ett tag, och slänger sig med lite uttryck som ”orientalism” som visar att hon är en upplyst och analyserande människa. Det är bara det att Cecilia Uddén är den värsta sortens orientalist. Den sorten som genom västerländsk intervention vill rädda ”orienten” från onda diktatorer.

Den andra rösten är en pojke i Aleppo som säger att livet varit hårt.

Japp. Det var det. Tack Cecilia, då vet vi.

Om man på riktigt är intresserad av att höra vad som försiggått i Östra Aleppo kan man istället lyssna på vittnesmål från människor som levt där. Men det var inga västerländska journalister intresserade av, eftersom inga är på plats. De är väl upptagna med att skapa nya hashtags för nästa steg i kriget : #IdlibIsBurning #SaveRaqqa

Här kommer iallafall några vittnesmål:

 

 

 

 

Annonser