Här är ett klipp med feministen och anarkisten Angela Keaton från 2013.
https://youtu.be/QMDH-GWgvII

Hon är en av grundarna till sajten antiwar.com och hennes syn på den döda rörelsen är främst att folk (average amerikaner) är dumma och själviska. Hon menar att antikrigsrörelsen aldrig varit stark i USA och att när den var det så passade den bara dåtidens identitetspolitik. Jag håller till viss del med, men jag tror att det finns andra anledningar också. Dels tror jag att det är uppgivenhet. För precis som Angela säger i klippet så spelade det ju ändå ingen roll att det var upp emot 30 miljoner människor runt om i världen som demonstrerade mot Irakkriket, Irak invaderades ändå.

Sen tror jag precis som Angela att det inte passar dagens identitet. Det är inte coolt och ”rätt” att vara emot vare sig Obama eller Hillary. De ses helt enkelt inte som onda på samma sätt som George W.Bush gjorde, även fast de för samma politik.

Men den största anledningen tror jag är propaganda. För vad fan ska en tro?
Vi är helt grundlurade och hjärntvättade och det är otroligt svårt att förstå mekanismerna i olika krig.

Den allmänna åsikten verkar vara ”alla är så dumma” och med det vaga ställningstagandet blir det inte mycket gjort.
Krig bortförklaras ofta med det islamofoba argumentet ”det är ett shia vs sunni krig” som att muslimer bara inte kan hålla sams, trots att krigen i sig knappast handlar om det. Det handlar ALLTID om pengar. Sätter en sig in i varje enskilt krig så är det dit en alltid kommer i slutändan – pengar.

En sak som visar på att människor inte bara är själviska och inte bryr sig är de nyttiga idioterna som engagerar sig. Nyttiga idioter är folk som tror att de gör gott men egentligen bara tjänar kapitalet, aka the bad guys.
De demonstrerar och delar ut flygblad, men har ingen koll på vad de egentligen står för och det är otroligt destruktivt. T.ex. de som nu demonstrerar för en no fly zone över Syrien, de gör det nog av god vilja för att de ”vill rädda Syriens barn” men förstår inte att en flygförbudszon är det värsta som kan hända Syriens barn.
En flygförbudszon betyder nämligen inte att inga flyg kommer flyga över Syrien, det betyder att NATO-flyg KOMMER flyga över Syrien. Med massor av bomber.
Visst går det inte att kalla de nyttiga idioterna för en del av antikrigsrörelsen eftersom det de faktiskt gör i praktiken är att demonstrera för mer krig, men det visar iallafall att människor bryr sig och vill göra något åt den hemska världen vi lever i.
Fast å andra sidan är till och med de nyttiga idioterna otroligt få, så ja, kanske är folk bara dumma och själviska.

Angela tar också upp att det amerikanska motståndet mot krig är mycket mer lame än i Europa. Jag vet att det i södra Europa finns ett mycket större motstånd än här i nord, men om Sverige får reppa Europa så kan jag säga att det är STENDÖTT här.
Sverige har bivit det mest nykonservativa USA-beundrande lilla skitlandet på hela jorden. Antikrigsrörelsen är MYCKET större och har MYCKET mer koll i USA än här.
Och det säger mycket om Sverige.

En till sak med krigsmotstånd är att det förlöjligas.
Är du emot USAs finansiering av jihadister är du för Putin och det vill ju ingen vara. George W.Bush klassiska ”either you with us, or you are against us” verkar vara mainstream-medias egna mantra.

Detta är min analys om den döda rörelsen.
Jag hoppas vi kan få liv i den igen, för allas skull.

 

Annonser